top of page

masterclass kinderfotografie

goodiebag

 

Lieve jij, wat fijn dat ik je tijdens de "fine-art masterclass kinderfotografie"

mocht ontmoeten. Ik vond het heerlijk om samen met jou de flow van start to finish te doorlopen. Zoals beloofd heb je nog recht op een goodiebag, de AI geheime toverformule en last but nog least, 2 fantastische opdrachtjes.

 

Hou je vast want hier gaan we!

20230925atelieradena024-bewerkt.png

 
tools
 

Zoals meegegeven maak ik gebruik van diverse tools om tot mijn prachtige "Rêveries" plaatjes te komen. Hieronder vind je een lijstje van de verschillende tools. Vrij aan jou om hier al dan niet gebruik van te maken en daar waar nodig deze aan te schaffen.
 

Lightroom CC - Adobe
Photoshop - Adobe
Discord: https://discord.com/
Topaz Photo AI:

https://www.topazlabs.com/gigapixel-ai
Exposure Software - Exposure X7:

https://exposure.software/
Exposure Software - Snap Art 4:

https://exposure.software/snapart/


 

 

everything is hard before it is easy

Goethe

De 'setting the scene'

 • De voorbereiding: Nog voor mijn klantjes de studio betreden, weet ik precies welk verhaal ik in beeld wil vastleggen. Dit gebeurt door voorafgaand overleg met de mama's en de papa's waarna ik alles op papier uitstippel. Naargelang de wensen van de klant ga ik op zoek naar het perfecte AI plaatje, de bijpassende kledij en eventuele accessoires. Ik zorg dat alles kwa kleur en stijl mooi op elkaar afgestemd is.

Licht en techniek

Het licht... het kan jouw foto maken of breken. 

 • Het licht: Ik werk met 1 lichtbron met een octa-softbox voor een zacht en gelijkmatig licht. Daar waar nodig maak ik gebruik van een reflectiescherm als invullicht. Mijn lichtbron staat in 35° - 45° ten opzichte van mijn modelletje. De softbox is schuin naar beneden gericht, net zoals het zonlicht haar stralen op ons laat neerkomen.
   

 • De techniek:

  • ​De lenzen die ik gebruik zijn 50mm - 85mm en 24-70mm. De afstanden in mijn studio zijn niet extreem groot waardoor andere lenzen geen extra toegevoegde waarde hebben. Ik werk met een laag diafragma (gemiddeld f3,5) en in M (manuele) modus.  

  • Het fotograferen doe ik voornamelijk op mijn knieën zodat ik op eenzelfde niveau zit als mijn model, en eenzelfde dieptebeeld heb als de beelden die ik in AI opzoek. Portretbeelden maak ik eerder rechtstaand en dus lichtjes uit de hoogte.

Home3.jpg

 

Inhoud van de masterclass

 
Poses, kledij en accessoires

Voor mijn fotostijl zijn de poses, de kledij en de accessoires heel belangrijk. Dit geldt ook voor de combinatie van materialen, kleuren en stijlen. 

 • De poses: Voor de poses van de kindjes hou ik van los, casual, met rechte rug, gekruiste voetjes, duimpjes in de broeken, vuistjes rond de bretellen, handjes rond een haarlok of vlecht. Ik wissel regelmatig af van kijkrichting, kijk naar het licht, kijk naar beneden, kijk naar mij. Ook de gezichtsuitdrukking laat ik variëren van een lach naar een serieuze of meer melancholische blik.
   

 • De kledij en accessoires: Ik hou van sober, en toch van speciaal. Van rustgevend en zacht maar ook van stoer en robuust. Zo vind ik de combinatie van fluffy kleertjes met een dikke wintertrui enig. Ik hou van een dikke linnenbroek met een fijn bloesje en stoere bretellen. Ik ben zot van petjes en retro mutsen, van rokken met tule onderrokken, te korte bloesjes, opgestroopte mouwen, ingekorte broekspijpen, mutsen met brede linten die als een juweeltje rond de nek gestrikt worden.
   

 • De accessoires: De accessoires die ik voor mijn sessies gebruik zijn sober, tijdloos, naturel, vintage. Idealiter in natuurlijke materialen zoals hout, leder, vachten, beton, jute. De kleuren zijn naturel variërend van beige, naar camel, bruin, kaki, burgundi, oud roze.
   

 • De kledij: De kledij die mijn kleine klantjes dragen sluiten nauw aan bij de gekozen accessoires. Een vintage look, somewhat retro, sober en stijlvol in aardse tinten. Ook fotograafeer ik het liefst kindjes zonder schoentjes. Felle kleuren en tekeningen, ruitjes en lijntjes zijn bij mij uit den boze en dit geef ik expliciet mee aan mijn klanten die bij mij een sessie boeken.

De kinderen

Kinderfotografie lijkt gemakkelijk maar dat is niet altijd het geval. Soms hebben ze een eigen willetje, soms hebben ze geen zin... Het zijn nu eenmaal kinderen. Ik tracht de kindjes van bij het begin in het tafereel te betrekken. Zodra zij de oprit opgewandeld komen richt ik me tot hen. Ik hemel ze op en bestoef hen met hun mooi gekamde haartjes, met hun sierlijk bloesje, met hun kleedje... Zij ze wat timide, dan wacht ik het gepaste moment af om tot actie over te gaan. De kindjes krijgen ruim de tijd om zichzelf te zijn, om op ontdekking te gaan in de studio, om nog even aan mama's rok te hangen. Ik leg geen druk maar probeer hen zachtjes en spelenderwijs naar de scène te lokken. Ik hou van kids, wat zeg ik, ik ben dol op kinderen en dat maakt dat ik gedult heb. En dit is echt een mooie deugd bij kinderfotografie.

De nabewerking

Van een slechte foto een goede foto maken is geen optie. Maar van een goede foto een nog betere foto kan maken... dat is wat ik jullie in de FineArt kinderfotografie wil onderrichten. De eerste tool die ik gebruik bij de nabewerking is Lightroom. Ik gebruik LR voor het bijwerken van licht en schaduw, van contrast, cadrering, scherpte, ruis, textuur edm. Ik maak hier gebruik van presets. Mijn favoriete preset deel ik graag met jou. De ExFilm 03 van Archipelago vind je terug in de bonus #1.

De Fine-Art postprocessing

De fine Art postprocessing gebeurt in Photoshop, met behulp van beelden die ik met mijn geheime formule uit discord tevoorschijn tover. Topaz gebruik ik om de schermafbeeldingen in resolutie op te schalen. De exacte werkwijze - stapsgewijs - vind je in de opnames in de download link. De geheime formule vind je hieronder. Dit is een indicatie en moet nog naar wens aangepast worden.

 • Geheime formule: 85 mm lens, production quality, depth of field, cinema photography, color grading, exquisite detail, sharp - focus, intricately - detailed, long exposure time, f/ 2. 8, diffuse - back - light, award winning photography, hyper realistic, unreal engine, realistic lens flare, Cinematic Lighting, Studio Lighting, Beautiful Lighting, Accent Lighting, Global Illumination, Ray Tracing Global Illumination, Ray Tracing Reflections, Lumen Reflections, Screen Space Reflections, Anti - Aliasing, FKAA, TXAA, RTX, SSAO, Shaders, OpenGL, 4K.

20230925atelieradena038-bewerkt2.png

 

bonussen

BONUS #1 - Presets

Elke nabewerking start met het toepassen van een preset in Lightroom. Deze bonus levert jou mijn beste en meest gebruikte preset die ik bij Archipelago aangekocht heb. Deze kan je naar wens aanpassen. DOWNLOAD PRESET

BONUS #2 - Actions and Brushes

Voor de fine Art postprocessing maak ik gebruik van een aantal actions en brushes voor oa de bewerking van de "frequency separation", het toevoegen van mist en dust, het opscherpen van jouw beeld, de gele tinten vermindern, de matte look edm. DOWNLOAD BRUSHES EN ACIONS

BONUS #3 - Opname

Graag deel ik met jou een opname waar ik gedetailleerd uitleg wat wij in de workshop (gedeelte nabewerking) gezien hebben. Van Lightroom naar Photoshop tot de zoektocht in Discord, de bewerking in Topaz. Je vindt er alle stappen in terug. LINK NAAR DE ONLINE OPNAME

bottom of page